کوهستان
کوهنوردی گروه شهدای اَنسر محلٌه لنگرود

مصاحبه با عظیم قیپی ساز

 

کوه‌نورد ایرانی که در آستانه ثبت یک رکورد جهانی و قرار گرفتن بین ۳۱ کوه‌نورد ماندگار جهان است، از اینکه ماه‌هاست نتوانسته وزیر ورزش و جوانان را ملاقات کند گلایه دارد!

azim5

به گزارش خبرنگار مهر، عظیم قیچی‌ساز با فتح سیزده قله بالای هشت هزار متر دنیا در آستانه ثبت یک رکورد تاریخی قرار گرفته است. رکوردی که تنها ۳۱ کوهنورد در طول تاریخ به آن دست یافته‌اند. این اتفاق قرار است بهار سال آینده رخ بدهد تا این افتخار بزرگ نصیب ورزش ایران شود اما او در فاصله چند ماه این اتفاق تاریخی از کم توجهی‌ها دلخور است. بی محلی‌هایی که از سوی مسئولان ورزش صورت گرفته او را آزرده خاطر کرده و انگیزه‌هایش را کم کرده است با این حال عظیم قیچی‌ساز عزم جدی برای پایان پروژه خود دارد. این کوه‌نورد با حضور در خبرگزاری مهر از شرایطی که برایش پیش آمده و پروژه‌ای که به دنبال اتمام آن است حرف زد که متن این گفتگو را در زیر می خوانید:

شما امسال سیزدهمین صعود بالای هشت هزار متر را انجام دادید ولی پس از آن نارضایتی زیادی در رفتارهایتان به چشم می‌خورد، چرا؟
واقعیت این است که سیزدهمین صعود من بهار امسال بود که بعد از برگشتن به ایران مصاحبه‌ای کردم و گفتم وزیر ورزش ورزشکار خود را نمی‌شناسد. من تا به حال ۱۳ صعود بالای هشت هزار متر را انجام دادم که وزارت ورزش هیچ نقشی در آن نداشت. همه صعودهای خودم را از طریق شهر خودم و حمایت‌های اسپانسرها انجام دادم.

یک موضوعی را به شما بگویم همه ورزشکاران قبل از رفتن به خارج از کشور به دنبال مجوز شورای برون مرزی هستند تا بتوانند از آن استفاده جانبی را ببرند. من هم به دنبال تحصیلات تکمیلی خودم برای دانشگاه بوده‌ام ولی هرچه تلاش می‌کنم به جایی نمی‌رسم. من مقطع کارشناسی را تمام کردم و می‌خواهم ادامه تحصیل دهم ولی در این مدت ۵ بار به وزارت ورزش رفتم اما هیچ وقت نتیجه‌ای نگرفتم و گفتند باید از طریق قانونی یعنی از طریق فدراسیون کوه‌نوردی اقدام کنم تا شاید برایم کاری انجام دهند.

* واقعا خواسته مالی از وزارت ورزش ندارید و تنها به دنبال ادامه تحصیلات هستید؟
- فقط خواستم من را معرفی کنند تا بتوانم ادامه تحصیل بدهم. کوه‌نوردی ورزش مدال آور نیست و در آن معادل سازی صورت می‌گیرد. به طوری که صعود به اورست معادل کسب مدال در بازی‌های آسیایی و المپیک محسوب می‌شود اما این کار را متاسفانه برایم انجام نمی‌دهند. نمی‌دانم ادامه تحصیل من چه مشکلی را ایجاد می‌کند که ۶ ماه است منتظر پاسخ دوستان هستم؟ مگر یک نفر که در شهرستان زندگی می کند چقدر می‌تواند از کار و زندگی‌اش بزند منتظر پاسخ بماند. هر چقدر تلاش می‌کنم مدام می‌گویند منتظر دستور وزیر یا معاون وزیر هستیم ولی آخر سر هیچ اتفاقی رخ نمی‌دهد.

* در این مدت بالاترین مقامی که از وزارت به شما فرصت ملاقات داد چه کسی بود؟
- تنها دفتر امور مشترک فدراسیون‌ها بوده که بارها رفتم. هر وقت دنبال ملاقات با وزیر یا معاون وزیر بودم فقط بین طبقات مرا بالا و پایین فرستادند. من از تبریز به تهران می‌آیم تا دنبال کارهایم باشم اما نمی‌توانم که زندگی‌ام را رها کنم و فقط منتظر بمانم تا شاید کاری برایم انجام دهند. به من گفتند فدراسیون اقدام کند تا پیگیری کنیم ولی باز هم هیچ خبری نیست.

* پاداش‌هایی که به قهرمانان تعلق می‌گیرد را به شما هم پرداخت کرده‌اند؟
- ببینید من فقط برای ادامه تحصیل دارم تلاش می‌کنم نه چیز دیگر. البته موضوع تجلیل از قهرمانان را نسبت به ارتفاع صعود قرار بود در نظر بگیرند که مثلا ۱۰ یا ۲۰ سکه به ما پرداخت کنند اما ارتفاعی که من رفتم را آنها اشتباه کردند و وقتی این قضیه را مطرح می‌کنیم با وجود اینکه می‌دانند اشتباه کرده‌اند طوری رفتار می‌کنند که کاملا بی احترامی به ورزشکار است می‌گویند همین که همین جایزه را گرفتی برو!
این حرف خیلی سنگین است. اگر می‌خواهند به ورزشکار پاداشی بدهند با منت این کار را نکنند. در زمان احمدی‌نژاد خاطرم است سال ۸۹ قرار بود به خاطر عناوینی که کسب کردیم به ما پاداش تعلق گیرد که سه سال بعد آنها را پرداخت کردند ولی سکه‌ها را به قیمت سه سال قبل آن به ما پرداخت کردند. حالا هم که یک جور دیگر با ما برخورد می‌کنند. من آن مصوبه را دارم که تایید کردند به ورزشکاران قهرمان چه تسهیلاتی تعلق می‌گیرد ولی پیگیر این کار نیستم حالا هم دست من از همه جا کوتاه شده است.

* چند سال است که برای کوهنوردی حرفه‌ای وقت گذاشتید؟
- ۱۵ سال است که کوهنوردی می‌کنم از سال ۸۱ که اولین صعود هشت هزار متری را شروع کردم همزمان با فوت مرحوم اوراز در گاشربروم بود. سال ۸۴ من اورست را فتح کردم و پس از آن ۱۳ صعود هشت هزار متری و ۵ صعود بالای هفت هزار متر داشته‌ام.

* و فقط لوتسه باقی مانده تا پرونده قله‌های هشت هزار متری را ببندید؟
- بله. فقط آن مانده ولی یک کار دیگر هم باید انجام دهم. من می‌خواهم یک بار دیگر به اورست بروم چون زمانی که به اورست رفته بودم با خودم کپسول اکسیژن حمل کردم اما این بار می‌خواهم بدون اکسیژن بروم تا رکورد هر ۱۴ قله بالای هشت هزار متری جهان بدون اکسیژن را برای ایران ثبت کنم. تا حالا در تاریخ فقط ۱۵ نفر بدون اکسیژن این کار را انجام دادند که آخرین آنها هفت سال و دو ماه طول کشید و بهترین زمان ممکن بود اما من اگر این کار را انجام دهم ۶ سال و هشت ماه خواهد بود که بهترین حد نصاب از نظر زمانی برای این کار است. از طرفی من کم سن و سال ترین کوهنوردی هستم که این کار را انجام می‌دهد. اگر سال گذشته اسپانسر به موقع مرا حمایت می‌کرد می‌توانستم زیر ۶ سال این رکورد را ثبت کنم که رکوردی فوق العاده می‌شد.

* برنامه شما برای فتح این دو قله چه زمانی اجرا می شود؟
- من برای فتح لوتسه و اورست بهار سال ۹۴ را در نظر گرفتم. اول تصمیم دارم به لوتسه بروم تا این پروژه ۱۴ تایی را تمام کنم بعد به اورست بروم. کوهستان همیشه خطرناک است و ممکن است این کار ناتمام بماند پس اگر فرصت شد اول به لوتسه می‌روم که در نزدیکی اورست قرار دارد و حتی تا کمپ ۳ صعود هر دو قله مشترک است البته این کار سه ماه طول می‌کشد و من در این سه ماه باید بعد از صعود به لوتسه به پایین برگردم و مدتی را بمانم تا انرژی خودم را بازیابی کنم پس از آن دوباره شروع کنم به صعود به اورست.

* به نظر می‌رسد هزینه زیادی در این مدت تقبل کرده‌اید؟
- برای هر صعود تقریبا ۲۰ هزار دلار هزینه شده است که ۲۰ تا ۳۰ درصد را از این پول خودم پرداخت می‌کنم و بقیه را شهرداری تبریز و دیگر شرکت‌ها به من کمک کردند. من دوست دارم این کار را تمام کنم. یک دوستی به من گفت من پول می‌دهم تا این کار تمام شود ولی این پول را به تو نمی‌دهم بلکه این پول را پرداخت می‌کنم تا این کار به نام ایران ثبت شود. در تمام مدت جوایزی که به ما داده بودند را فروختم تا هزینه سفر بعدی‌ام را جور کنم که آن هم به قدری ناچیز بود که شاید تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد از کل هزینه‌های سفر بعد من را تامین می‌کرد. من این را بگویم که وزارت ورزش بدون ما ورزشکاران یک وزارت بی‌هویت است پس لطفا این وزارت به مشکلات ما رسیدگی کند.

* از اولین صعود هشت هزار متری که داشتید چه خاطره‌ای در ذهن‌تان مانده است؟
- کوهنوردی خیلی جدی است مثل بقیه ورزش‌ها نیست که مثلا گل بخوری فرصت جبران داشته باشی. گل خوردن در کوهنوردی مساوی است با مرگ و حادثه جبران ناپذیر. من در تمام مدت نزدیک به ۱۰ نفر از همنوردانم را از دست دادم. یک چیز دیگر هم به شما بگویم تا حالا نشده که من برای صعود به قله دوبار تلاش کنم و همه قله‌ها را در همان بار اول فتح کردم خوشحالم که به اینجا رسیدم. دوستانی مثل اوراز، امیری، خانم بهرامی و … داشتم که متاسفانه جان خود را از دست دادند. شاید من خوش شانس هستم که اینجا نشستم و با شما صحبت می‌کنم.

* چرا تصمیم گرفته‌اید برای صعود به قله های هشت هزار متری با ایرانی‌ها همنورد نشوید؟
- این تصمیم را گرفتم. البته خیلی خوب است که بتوانی با هموطن خود به یک صعود هشت هزار متری بروی ولی بار مسئولیت اجازه نمی‌دهد این کار را بکنم. تصورش را بکنید شما سه نفره بروید بعد دو نفره برگردید آن وقت خانواده آن فرد چه فکری می‌کند، نمی‌گویند چرا بچه ما را جا گذاشتید. اینجا هم شرایط طوری نیست که برای آنها شبیه‌سازی کنیم که چه اتفاقی برای آن فرد رخ داده است. برای اینکه بار مسئولیت کم شود و حواشی به وجود نیاید من این کار را نمی‌کنم.

* تا حالا سقوط از قله هم داشتید؟
- سقوط کردن به طور حتم بخشی از آن به خستگی بر می‌گردد وقتی دو همنورد با هم به ارتفاع می‌روند اگر یک نفر از آنها صددرصد انرژی‌اش تمام شود شک نکنید نفر بعدی نهایتا ۵ درصد از انرژی‌اش باقی مانده باشد برای همین نمی‌شود به همدیگر موقع سقوط کمک کرد. ما به هنگام صعود هم طناب نمی‌شویم تا اگر کسی پرت شد بقیه را با خودش به پایین نکشد. هرکس نسبت به توانایی خودش انتظار صعود دارد البته شاید در برخی موارد هم طناب شویم تا به هم کمک کنیم. ولی هیچ وقت نمی‌توانیم پیش بینی کنیم چه زمانی اکسیژن به مغزتان نمی‌رسد و چشم‌تان سیاهی می‌رود تا در یک لحظه به پایین پرت شوید. خیلی جاها شده دوستانی که در حال سقوط بودند را کمک کنیم ولی همیشه سعی می‌کنیم طوری صعود کنیم که به لحظه سقوط نزدیک نشویم چون به طور معمول وقتی کسی سقوط می‌کند دیگر کاری از دست بقیه ساخته نیست.

* از این اتفاقات وحشت ندارید؟
- نه. به این موضوع فکر نکردم ولی گاها اتفاقاتی رخ می‌دهد که اصلا قابل پیش بینی نیست. ما یک بار از صعود به قله هشت هزار متری برمی گشتیم که به کمپ ۴ رسیدیم ولی آنجا استراحت نکردیم و گفتیم باز هم پایین‌تر برویم تا در یک مکان دیگر چادر بزنیم. ما چادر زدیم و خواب بودیم ساعت دقیقا ۴ صبح بود که به یک باره صدای وحشتناکی آمد و همه را ده‌ها متر پایین‌تر پرت کرد. در واقع همه زیر بهمن دفن شده بودیم من تا نیم ساعت گیج بودم و فقط توانستم کیسه خواب خودم را پاره کنم تا خودم را نجات دهم. به زور خودم را از برف بیرون کشیدم و هر جا را که نگاه می‌کردم فقط برف و بهمن بود تصورش را بکنید آن موقع شب همه چیز شما زیر برف دفن شده باشد حتی نمی‌دانید کفش شما کجاست با هزار زحمت گشتیم و وسایل را یک به یک پیدا کردیم البته یک کفش را تا فردا طول کشید پیدا کنیم و با آن وضعیت آرام آرام به سمت پایین حرکت کنیم. همان بهمن کل کمپ ۴ را با خودش برده بود و ۱۱ نفر را کشت اگر ما غروب همان روز در کمپ ۴ مانده بودیم الان دیگر اینجا نبودم. اینها اتفاقاتی است که در کوه رخ می‌دهد و هیچ کاری از دست کسی ساخته نیست شاید در آن منطقه ۳۰ سال بود که بهمن این چنینی نیامده بود ولی یک دفعه همه چیز را از بین می‌برد.

* همیشه این سوال وجود داشته که برای صعود چند هفته‌ای چطور مشکل تغذیه پیدا نمی‌کنید؟
- ما قبل از اینکه از ایران خارج شویم با شرکت‌هایی در آنجا قرارداد می‌بندیم تا تغذیه ما را تا کمپ اصلی تامین کند. در واقع آنها امکانات هم ارائه می‌دهند و خدمه تا کمپ اصلی شما را حمایت می‌کنند اما پس از آن مجبوریم با خودمان کنسرو و سوپ آماده ببریم. در کل کار سختی است چون ما باید به هر کمپ که می‌رویم بارگذاری کنیم و دوباره برگردیم کمپ پایین که وسایل خود را به کمپ بالا انتقال دهیم این رفت و برگشت در هر کمپ تکرار می‌شود تا از کمپ ۴ به سمت قله حمله کنیم یک زمانی هم پیش می‌آید به خاطر بارش برف و باران تا یک هفته و ۱۰ روز صبر می‌کنیم تا ببینیم چه زمانی برای صعود بهتر است. ما حتی مجبور هستیم در چادرهای یک در یک و با گرم کردن آب استحمام را انجام دهیم آن هم در شرایطی که همه جا پوشیده از برف و یخ بوده و چند درجه زیر صفر است.

* وضعیت هوا چطور در ارتفاعات پیش بینی می‌کنید؟
- این کار را بیشتر با تلفن ماهواره‌ای انجام می‌دهند البته برخی از کوهنوردان که وضع مالی‌شان خوب باشد این کار را انجام می‌دهند ما خودمان گوشی‌های ماهواره‌ای داریم و از طریق تلفن هوا را کنترل می‌کنیم. این را هم بگویم در مدت صعود از گوشی‌هایی استفاده می‌کنیم که با انرژی خورشیدی شارژ می‌شود.

* وقتی به اورست صعود کردید در بالاترین نقطه کره زمین ایستاده بودید چه احساسی داشتید؟
- اورست را همراه با بانوان ایرانی که صعود کرده بودند فتح کردیم در واقع در سال ۸۴ بود که در قالب تیم ملی به اورست رفتیم. اورست بلندترین نقطه جهان است ولی به نظر من دیگر قله‌های هشت هزار متری جهان خطرناک‌تر از اورست هستند و صعود به آنها سنگین‌تر و خطرناک‌تر است البته من نمی‌گویم صعود به اورست راحت است اما چون علاقمندان زیادی دارد امکانات خوبی برای آن فراهم کردند. البته چه اورست چه دیگر قله‌ها حس خوشحالی به آدم می‌دهد بگذار راحت بگویم وقتی کسی به آنجا می‌رسد ممکن است از خوشحالی گریه کند در آن لحظه هیچ کاری ارادی نیست و غرقه در شادی هستیم اما کوهنوردان با تجربه همیشه می‌گویند صعود به چنین قله‌ای تنها ۳۰ درصد کار است و بقیه مشکلات به هنگام برگشت شروع می‌شود چون که خیلی‌ها برای رسیدن به این قله صددرصد انرژی خودشان را می‌گذارند و دیگر انرژی زیادی برای بازگشت باقی نمی‌ماند برای همین است که خیلی از کوهنوردان به هنگام بازگشت دچار حادثه می‌شوند.

* معمولا وقتی به قله رسیدید تا چه مدت آنجا می‌مانید؟
- نهایتا ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بیشتر آنجا نمی مانیم آن هم برای اثبات صددرصدی صعود خودمان به قله چون مجبوریم آنجا فیلم و عکس بگیریم تا بتوانیم آن را به ثبت برسانیم اما خیلی وقت ها ممکن است هوا ابری و برفی باشد به خاطر همین کار سخت تر می شود. در همین صعود اخیر من به شیشاپانگما خیلی ها می پرسیدند که چطور تنهایی به قله رسیدی. ما یک اکیپ بودیم که در مرحله پایانی دیگر همنوردان با من نیامدند و خودم به تنهایی کار را تمام کردم. در بالای قله سنگ هایی وجود دارد و در محیط آن یک قله دیگر از یک زاویه مشخص است که تنها زمانی که به بالای شیشاپاگما برسید می توانید از آنها عکس و فیلم تهیه کنید. من حتی زمانی که به قله رسیدم شرایط جوی مساعد نبود و ۴۵ دقیقه تک و تنها در آنجا ماندم تا هوا باز شود و بتوانم عکس و فیلم بگیرم تا آن را ثبت کنم.

* قبول دارید صعود تنهایی ریسک بزرگی بود؟
- کوهنوردی از اول تا آخرش ریسک است ولی بهترین سرپرست و صعود کننده آن کسی است که نسبت به شرایط بهترین تصمیم را بگیرد ممکن است یک وقتی مجبور به عقب نشینی شویم چراکه صعود خطرناک است. امسال در همان قله سه کوهنورد باتجربه اروپایی در بهمن گرفتار شدند و جان خود را از دست دادند. به هر حال مسیرها طوری است که باید تا جایی که امکان دارد ریزش بهمن را پیش بینی کنید و یک زمانی است مثل آن شب که در خواب بودیم ناگهان بهمن آمد دیگر هیچ چیزی قابل پیش بینی و کنترل نیست. همیشه باید روی توانایی خود حساب کنیم نه دیگران تا بتوانیم کار را به پیش ببریم.

* در طول سال چطور از لحاظ جسمانی خودتان را آماده نگه می‌دارید؟
- کوهنوردی در کل یک ورزش هوازی است چون در ارتفاع اکسیژن کمی وجود دارد برای همین من تمرینات هوازی دوچرخه سواری و دو را انجام می‌دهم.

* صعودها به قله‌های داخلی مثل دماوند و سبلان در شما چه حسی ایجاد می‌کند؟
- بارها شده من به سبلان رفتم و ارتفاع زده شدم و حالم بد شد به پایین برگشتم و یخچال‌های شمالی سبلان چندین بار به مشکل برخوردم و باید کار هم هوایی را انجام می‌دادم تا به قله برسم. دماوند را هم مثل همه افراد دیگر صعود می‌کنم البته می‌توانم بدون هم هوایی و خیلی سریع این کار را انجام دهم ولی این طوری هیچ لذتی برای من ندارد بلکه دوست دارم یک شب را در کمپ بمانم و پس از آن صعود کنم.

* فکر می‌کنید که باز هم در ایران کسانی باشند که راه شما را ادامه بدهند؟
- ما خوشبختانه کوهنوردان خوبی در ایران داریم محمود هاشمی، حسین مقدم، نجاریان، زارعی رئیس فدراسیون و… که همگی چندین صعود بالای هشت هزار متر داشتند حتی شعاعی رئیس قبلی فدراسیون نیز اورست رفته بود که همه اینها از دوستان من هستند.

* چرا در صعود به اورست از اکسیژن استفاده کردید ولی در قله های دشوارتر این کار را انجام ندادید؟
- چون اولین صعود بالای هشت هزار متر من بود و در قالب تیم ملی به آنجا رفته بودیم آن سال نسبت به مسئولیتی که داشتیم و دستور سرپرست تیم به خاطر خودمان که اولین تجربه را می‌گذراندیم مجبور شدیم از اکسیژن استفاده کنیم که من تا قله جنوبی هشت هزار و ۷۰۰ متری با اکسیژن رفتم ولی بعد از آن دیگر اکسیژن استفاده نکردم.

* این سوال وجود دارد که چطور روی صعودهای کوهنوردان نظارت وجود دارد و از کجا معلوم که آنها در طول مسیر از اکسیژن استفاده نمی‌کنند؟
- در طول مسیر که هیچ نظارتی وجود ندارد چون که کسی با شما تا آخر مسیر نمی‌آید کوهنوردی بیشتر برای لذت خود افراد است و برای اینکه به خودم ثابت شود همه صعودها را به صورت پاک صعود کردم البته آن نفراتی که با شما هستند مراقب هستند که از اکسیژن استفاده نکنی و معمولا کپسول‌های اکسیژن که ۵ کیلوگرمی است را در بیس کمپ تهیه می‌کنند و وقتی از آنجا عبور کنید دیگر مکانی برای تهیه اکسیژن وجود ندارد.

* تا حالا در طول مسیر به حیوانات و پرندگان هم برخورد کرده اید؟
- نه اصلا. در ارتفاعات که اصلا حیوانی وجود ندارد چون هم خطرات است و هم غذایی وجود ندارد که به آنجا بروند اما فقط کلاغ‌ها بالا می‌آیند و حتی تا ارتفاع هفت هزار و ۵۰۰ متری نیز ما را دنبال می‌کنند تا بتوانند از غذای ما بدزدند این کلاغ‌ها از کلاغ‌های معمولی بزرگ‌ترند و اگر غذا را خوب پوشش ندهیم آنها را می‌برند و حتی من دیدم با نوک منقار خودشان آنچنان به کنسرو ضربه می‌زنند که آن را باز می‌کنند و از داخل آن می‌خورند ارتفاع هفت هزار و ۵۰۰ متری را ارتفاع مرگ می‌گویند برای همین جانداری در آنجا زندگی نمی‌کند. بدن انسان در این ارتفاع خود به خود انرژی خود را از دست می‌دهد چراکه اکسیژن در آنجا یک سوم حالت عادی است و روی همین حساب است که در ارتفاعات خواب و خوراک ما بسیار کم می‌شود چون به کوهنورد حالت تهوع دست می‌دهد و نمی‌تواند برای هضم غذا به اندازه کافی اکسیژن مصرف کند.

* بعد از اینکه لوتسه و اورست را فتح کنیم برنامه‌تان چه خواهد بود؟
- برنامه من این است که دیگر به زندگی شخصی‌ام برسم فعلا مجرد هستم و می‌توانم این صعودها را انجام بدهم اما وقتی در زندگی‌ام مسئولیت به وجود بیاید ان وقت دیگر نمی‌توانم نصف سال را در کوه‌ها سپری کنیم. البته یک چیزی را به شما بگویم من اگر در همان سال‌های اول می‌دانستم این کار چقدر خطرناک است و اینقدر ریسک بالا دارد هیچ وقت دست به این کار نمی‌زدم ولی حالا به جایی رسیدم که دیگر نمی‌توانم آن را نصف و نیمه رها کنم. در سال‌های آینده مطمئنا کسانی خواهند آمد که برای این کار تلاش خواهند کرد اما می‌خواهم این یک کادو از طرف من به ملت ایران باشد تا حالا ۱۵ نفر در طول تاریخ بدون اکسیژن هر ۱۴ قله بالای هشت هزار متری دنیا را فتح کردند که اکثرا اروپایی بوده و فقط یک آسیایی از کشور کره در بین آنها وجود دارد برای اروپایی‌ها باور اینکه من با این امکانات کم ۱۳ قله را فتح کنم خیلی سخت بود اما از زندگی خودم گذشته‌ام تا به اینجا رسیده‌ام وامیدوارم بتوانم این کار را به خوبی به پایان ببرم.

* چرا دوست دارید دور از چشم مردم باشید؟
- دوست ندارم مردم مرا با انگشت اشاره نشان دهند می‌خواهم زندگی عادی داشته باشم و خودم را زیر افتخارات دفن نمی‌کنم. من حتی برای رفتن به دانشگاه هم با دوچرخه می‌روم و مثل همه زندگی عادی دارم.

منبع: خبرگزاری مهر   24 آذر93

 گفتگو: علی رضایی

پنج شنبه 20 آذر 1393برچسب:روز جهانی کوهستان, :: 13:18 ::  نويسنده : عیسی گلپور

روز جهانی کوهستان، فرصتی است برای آگاهی بخشی در زمینه‌ی اهمیت کوه‌ها در زندگی، تاکید بر فرصتها و الزام‌ها در گسترش منطقه‌های کوهستانی، و ایجاد همکاری برای دگرگونی‌های مثبت درکوه‌ها و سرزمین‌های پر ارتفاع جهان.

مجمع عمومی سازمان ملل از سال ۲۰۰۳ یازدهم دسامبر را "روز جهانی کوهستان" نامیده است. این تصمیم، در پی موفقیت سازمان ملل در اعلام سال ۲۰۰۲ به عنوان "سال جهانی کوه ها" بود که توانست آگاهی جهانی درباره‌ی کوه‌‌ها را افزایش دهد، موجب تشکیل کمیته‌های ملی کوهستان در ۷۸ کشور شود و با ایجاد سازمان "همکاری کوهستانی"(Mountain Partnership) هم‌بستگی جهانی در این زمینه را افزایش دهد.

FAO (فائو، سازمان جهانی خواربار و غذا) به عنوان نهاد هماهنگ کننده‌ی سال جهانی کوه‌ها و مسوول نظارت بر برگزاری روز جهانی کوهستان انتخاب شده است.

ویژه برنامه کوهپیمائی بمناسبت گرامیداشت این روز(دکل مخابراتی عطاکوه):

جمعه 21/9/1393:

گزارش تصویری:


   

  

  

  

   

 

شنبه 15 آذر 1393برچسب:سجیران,آب معدنی, :: 21:0 ::  نويسنده : عیسی گلپور

سجیران:روستایی از توابع بخش رحیم آباد رودسر در استان گیلان است.این روستا در دهستان اشکور سفلی قرار دارد.

بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1385 جمعیت آن 340 نفر(100 خانوار) بوده است.به گفته اهالی ،این روستا

اکنون حدود 150 خانوار جمعیت دارد.

آبشار سجیران:آبشار سجیران-دیورود رودسردر 20 کیلومتری جنوب رحیم آباد یکی از جلوه های ویژه طبیعت این منطقه است

که از به هم پیوستن چشمه های زلال و متعدد آن بوجود آمده است.این آبشار در دامنه های غربی سماموس قرار گرفته و مسیر

دسترسی به آن از کلاچای و رحیم آباد،بین رودسر و رامسر می گذرد.طبیعت دلپذیر رودسر در حقیقت مجموعه ای از شاهکارها

و جلوه های بدیع و زیباست که از آمیزش طبیعت ساحلی خزر با کوهستانهای جنگلی و سرسبز ،مراتع پرگل و رودخانه های متعدد

بوجود آمده است و سجیران یکی از آنهاست.سجیران ،روستایی از توابع دهستان اشکور سفلی بخش رحیم آباد رودسر است و در

استان گیلان واقع شده است.این آبشار و سه آبشار در منطقه نمونه ملی گردشگری سجیران زیبا قرار دارند.ارتفاع آبشار سجیران

به بیش از 60 متر می رسد.

جاذبه های گردشگری سجیران:علاوه بر آبشار سجیران،پل رود که مهمترین عامل آبادانی این منطقه و روستاهای مجاور است،از

دیدنیهای این منطقه است .این رودخانه از چشمه سارهای دامنه شمالی کوههای خشه چال،لارگ و سراش و دامنه های جنوبی کوههای تنوره کش و

پیلارتبار در 65 کیلومتری جنوب شرقی رودسر سرچشمه می گیرد.این رودخانه پس از طی کردن مسیری پر پیچ و خم و پرشیب از سجیران

گذشته و وارد دشت ساحلی شده و پس از ساختن دلتایی وسیع به دریای خزر می پیوندد.همچنین در 30 کیلومتری جنوب غرب رودسر

جاده ای بسیار زیبا پس از گذشتن از کومله،اطاقور و سطل سر به روستای خرما منتهی می شود که در اطراف این روستا نیز آبشارهای

بسیار زیبا و بکری یافت می شود.

چشمه آب معدنی سجیران:چشمه آب معدنی سجیران در منطقه اشکور علیا در بالادست روستاهای نیلو،جیرکل،سجیران(درقسمت شمال شرقی)

قرار دارد.گفته می شود این آب معدنی در درمان سنگ کلیه موثر است.حتی مبتلایان به سنگ کلیه آب چشمه را در بطری ریخته و به محل سکونت

خود می برند.البته بر اساس نظر کارشناسان بدیهی است که با از بین رفتن گاز و فعل و انفعالاتی که انجام می شود ،آب برخی از خواص خود را

از دست میدهد و بهتر است که با حضود در منطقه از فواید آب این چشمه بهره مند شد.

آب چشمه سجیران بسیار گوارا است بطوریکه برخی افراد در مدت 15 دقیقه سه لیتر از آن را به آسانی می نوشند.آب این چشمه جرم و رسوب را

به راحتی و در مدتی کم حل می کند.در آزمایشهای بعمل آمده آب این چشمه برخی از انواع سنگ کلیه را در مدتی کمتر از یک شبانه روز در خود

کاملاًحل کرده است .

می گویند استحمام با آب چشمه سجیران در درمان بیماریهای پوستی بخصوص قارچ انگشتان و سایر نقاط بدن تاثیر زیادی دارد بطوریکه پس از

یکی دو بار استفاده از آب این چشمه این بیماری بهبود یافته و پوست بحالت عادی بر می گردد.

چون ای چشمه آب معدنی بالا ی روستای جیرکل قرار دارد عده ای آن را جز محدوده جیرکل محسوب می نمایند(مخصوصاً اهالی این روستا)

اما در منابع آب معدنی سجیران عنوان شده و به این نام خوانده می شود.البته از روستای نیلو هم می توان به این چشمه دسترسی پیدا کرد.

گزارش صعود:

منّت خدای را عز و جل که طاعتش موجب قربتست و به شکر اندرش مزید نعمت هر نفسی که فرو می رود ممدّ حیاتست و چون بر می آید مفرّح ذات پس در هر نفسی دو نعمت موجودست و بر هر نعمت شکری واجب

از دست و زبان که برآید

کز عهده شکرش به در آید

اِعملوا آلَ داودَ شکراً وَ قلیلٌ مِن عبادیَ الشکور

بنده همان به که ز تقصیر خویش

عذر به درگاه خدای آورد

ورنه سزاوار خداوندیش

کس نتواند که به جای آورد

با استعانت از درگاه پروردگار متعال در ساعت5/30 صبح جمعه مورخه 14/9/1393 در جلوی بانک سپه لنگرود(سه راه جاده چمخاله)گرد هم آمدیم.

ساعت 5/40 با یک دستگاه ماشین ون عازم منطقه شدیم.تعدادمان 12 نفر بود.ساعت7/20 صبح به روستای سجیران وارد شدیم.تعدادی از دوستان قبلاً

از راه جیرکل (روستایی همجوار سجیران) به چشمه آب معدنی صعود نموده بودند اما این مسیر را برای اولین بار بود که صعود می نمودند.

هوای صبحگاهی سرد بود و آبهای سطح مسیر حرکت یخ بسته بودند.پس از 15 حرکت در چنین شرایطی و گرم شدن بدنها نرمش صبحگاهی توسط

آقای حسین ملکی مقدم(رییس هیئت کوهنوردی شهرستان لنگرود) اجرا شد.

بتدریج با طی مسیر میزان برف افزوده می شد صعودمان دشوارتر می شد بطوریکه پس از عبور از مناطق جنگلی به یک منطقه با شیب زیاد روبرو شدیم

که کاملاً سفیدپوش شده بود .با کمک گرفتن از گیاهان طبیعی منطقه سعی میکردیم بر این شیب برفی بسیار لغزنده غلبه کنیم.البته روحیه شاداب

دوستان همنورد و کمک کردن به هم در چنین فضایی بسیار لذت بخش بود.جا دارد در اینجا از آقای حاج پرویز آل شعبان (سرپرست محترم گروه) تشکر

و قدردانی نمائیم.در طول مسیر وجود درختان فندق و ازگیل(خرمالوی گیلان) و ازملک و... بسیار به چشم می آمد.

بدلیل عدم تسلط کافی به مسیر موفق نشدیم به چشمه آب معدنی برسیم علی رغم اینکه به ارتفاع بالاتر از ارتفاعی که چشمه در آن قرار داشت صعود کردیم.

پس از گرفتن عکسهای خاطره انگیز و صرف صبحانه در ساعت 11/30 به سمت پایین حرکت کردیم.ما در ساعت13/50 به روستای جیرکل رسیدیم.

ناهار در محوطه مدرسه ای متروکه در این روستا صرف شد.آقای احمد منتظری در تدارک ناهار نقش بسزایی داشتند که جا دارد از ایشان و سایر دوستان نیز

تقدیر و تشکر نمائیم.

ما ساعت 15/50 به سمت لنگرود حرکت نمودیم و در ساعت17/30 به شهرستان لنگرود رسیدیم.

اعضای شرکت کننده در این برنامه:

1-حسین ملکی مقدم-2-پرویز آل شعبان-3-علی مولوی نژاد-4-یاسر سیاری-5-ایرج محمدزاده-6-احمدمنتظری-7-محمد رحیمی-8-رضاشیخ فلاح

9-محسن حسینی-10-اسماعیل رجب پور-11-مسعودملکی مقدم-12-عیسی گلپور

گزارش تصویری از این برنامه:

روستای سجیران-شروع پیاده روی

ابتدای مسیر حرکت-یخ بستن آب در سطح جاده-باغات فندق که با سیم خاردار یا فنس محصور شده در دو سمت جاده

بتدریج میزان برف در مسیر زیاد می شود.

یکروز بیاد ماندنی در جوار دوستان همنورد

عکسهایی زیبا از طبیعت منطقه:

عکسهای صعود:

نقطه پایان مسیر حرکت-ورود به روستای جیرکل

صرف ناهار در محوطه مدرسه ای در روستای جیرکل و استراحت در این مکان

آبشار جیرکل-آب مایعی کمیاب در عین فراوانی-قدر این نعمت بزرگ الهی را بدانیم و درست مصرف نمائیم.

اثر تشدید سرما با باد (باد - لرز یا سوز - باد):
 

نوشته:دکتر فرید عباسی دزفولی

عضو انجمن پزشکی کوهستان ایران

انجمن پزشکی کوهستان ایران: این روزها که هوای کوهستان کاملا زمستانی شده باید بیشتر مراقب اثرات سرما و تشدید آن بوسیله باد بود. این دو همراه با رطوبت و خیسی لباسها که می تواند بدلیل تعریق بوجود آید مثلث سرمازدگی و هیپو ترمی را تشکیل می دهد. هیپوترمی عامل بیش از 50% تلفات در ورزش کوهنوردی است و زمینه ساز بسیاری از اتفاقات ناگوار در کوهستان است. باشد تا با توجه به موارد ذکر شده در مقاله ذیل ورزشی ایمن و سلامت داشته باشیم:

وقتی در یک هوای سرد قصد دارید سوار موتور سیکلت شوید می دانید که نیاز به لباس بیشتری نسبت به زمانی که در خیابان راه می روی د دارید زیرا جریان شدید هوا باد باعث میشود تا احساس سرمای بیشتری کنید .وقتی در هوای سرد در برابر باد قرار می گیرید جریان بادهوای اطراف بدنتان را به سرعت تغییر می دهد و انتقال حرارت بدن به محیط بسیار بیشتر می شو دو آنگاه احساس سرمای بیشتری می کنید در این حالت برای حفظ دمای بدنتان نیاز به پوشش بیشتر و لباس مناسب تری دارید اینکه سرعت باد چه مقدار بر احساس سرما و انتقال حرارت تاثیردارد نکته ای است که از دیر باز مور د علاقه دانشمندان بوده است اما تامدتها رابطه مشخصی بین این دو ارائه نشده بود تا شاخص باد لرز مطرح شد .گرچه امروزه هنوز این شاخص مخالفانی دارد که معتقدند باید شاخصی بهتر و درست تر طراحی شود اما باد لرز جای خود را در بین مردم وکارشناسان باز کرده است و به عنوان یک شاخص قابل اندازه گیری برای تعیین آثار همراهی باد وسرما بر بدن انسان به کار می رود .

تعریف باد – لرز

باد – لرز شاخصی است که میزان از دست دادن حرارت بدن انسان را در همراه ی باد و سرماتوضیح میدهد یا به عبارت دیگر به دمایی که بدن در همراهی باد و سرما احساس می کند دمای باد لرز می گویند باد لرز به ما می گوید که هرچه سرعت باد بیشتر باشد بدن حرارت بیشتری رااز دست می دهد.

تاریخچه

انسان از دیر باز تاثیر باد بر احساس سرما را می شناخت همانگونه که همه ما می دانیم وقتی در هوای سرد باد می وزد تحمل آن سخت تر می شود اما هیچ گونه رابطه مشخصی بین باد و سرما تعریف نشده بود تا اینکه در سال 1945  spileوpassle مدت زمان یخ زدن بطریهای آب را در دماهای مختلف محیط و سرعتهای متفاوت باد اندازه گیری کردند ؛ و جدولی تهیه کردند که بیانگردماهای باد لرز و زمان یخ زدن در این دماها بود .

هدف از طراحی جدو ل باد لر ز این بود که مردم بدانند هوای بیرون درچه وضعیتی است و آنهاچه قدر می توانند در آن هوا بمانند یا فعالیت کنند و چگونه باید لباس بپوشند تا به این طریق ازآسیبهای ناشی از سرما کاسته شود.

عده ای با اساس این شاخص مخالف بودند و معتقد بودند که باید شاخص جدیدی تعریف شود و عده ای نیز معتقد بودندکه همین شاخص باید تعدیل و بازبینی گردداما همه در این باور مشترک بودند که جدول فوق تا حدزیادی اغراق آمیز است و دما ی با د لرز و زمان یخ زدن پوست آن گونه که این جدول بیان می داردنیست .

مجموعه این اعتراضات منجر به این گردید تا یک تیم آمریکایی کانادایی به طور مشترک بر روی این موضوع کار کند که تیم فوق در سال ٢٠٠١ اقدام به ارائه جدول جدید باد لرز نمود که هم اکنون مورد استفاده می باشد .

 

 جدول  باد ـ لرز : دما بر اساس  درجه سلسیویس وسرعت باد  کیلومتر در ساعت .

 

Wind Chill Chart - Temperature (°C) / Wind Speed (km/h)
 5°C0°C-5°C-10°C-15°C-20°C-25°C-30°C-35°C-40°C

-45°C

5 km/h 4 -2 -7 -13 -19 -24 -30 -36 -41 -47 -53
10 km/h 3 -3 -9 -15 -21 -27 -33 -39 -45 -51 -57
15 km/h 2 -4 -11 -17 -23 -29 -35 -41 -48 -54 -60
20 km/h 1 -5 -12 -18 -24 -30 -37 -43 -49 -56 -62
25 km/h 1 -6 -12 -19 -25 -32 -38 -44 -51 -57 -64
30 km/h 0 -6 -13 -20 -26 -33 -39 -46 -52 -59 -65
35 km/h 0 -7 -14 -20 -27 -33 -40 -47 -53 -60 -66
40 km/h -1 -7 -14 -21 -27 -34 -41 -48 -54 -61 -68
45 km/h -1 -8 -15 -21 -28 -35 -42 -48 -55 -62 -69
50 km/h -2 -8 -15 -22 -29 -35 -42 -49 -56 -63 -69
55 km/h -2 -8 -15 -22 -29 -36 -43 -50 -57 -63 -70
60 km/h -2 -9 -16 -23 -30 -36 -43 -50 -57 -64 -71
65 km/h -2 -9 -16 -23 -30 -37 -44 -51 -58 -65 -72
70 km/h -2 -9 -16 -23 -30 -37 -44 -51 -58 -65 -72
75 km/h -3 -10 -17 -24 -31 -38 -45 -52 -59 -66 -73
80 km/h -3 -10 -17 -24 -31 -38 -45 -52 -60 -67 -74

 

اشکالات جدول باد لرز قدیم

 

ایراد هایی که به جدول قدیم گرفته می شد بر چند محور استوار بود :

 

١در این جدول تفاوت جدی که بین انتقال حرارت در سایه و آفتاب وجود دارد نادیده گرفته شده است.

 

٢- این جدول بر اساس زمان یخ زدن آب طراحی شده است اما پوست انسان با سرعت متفاوتی نسبت به آب یخ می زند حتی قسمت های مختلف پوست نیز با هم متفاوت هستند مثلا دستهانسبت به صورت ) .

 

٣در این تحقیقات از سرعت باد در گزارشات رسمی استفاده شده است که به طور معمول درفاصله ده متری از سطح زمین اندازه گیری می شود که بیشتر از سرعت باد در سطح زمین است.

 

در جدول زیر میزان حساسیت انسان به سرما نشان داده شده است تا شما بتوانید دید بهتری نسبت به درجات دمایی  داشته باشید.

 

 

WIND CHILL TMPRETURE

Freezing cold

below -25 deg C

Bitterly cold

-15 to -25 deg C

Very cold

-10 to -15 deg C

Cold

to-10 deg C

Very cool

10 to 0 deg C

Cool

15 to  10 deg C

Mild

above 15 deg C

 

 

 

جدول باد – لرز جدید

 

سرویس هواشناسی کانادا (NWSدر سال ٢٠٠١ وسازمان ملی هواشناسی آمریکا(Metorological services of Canada)در کاری مشترک به بررسی جدول باد لرزی ارائه شده بود Passle & Siple که توسط پرداختند این تیم تلاش کرد تا با استفاده ازپیشرفتهای علمی و تکنولوژی ، مدلهای رایانه ای و فرضیه های پیشرفته انتقال حرارت فرمولی درست تر و دقیق تر برای پیش بینی خطر همراهی باد و سرما و زمان یخ زدن پوست ارائه دهد.

 

در تحقیق انجام شده ١٢ فرد داوطلب(شش مرد و شش زندر حالیکه بجزصورتشان سایر قسمتهای بدنشان پوشیده شده بود در یک تونل باد و سرما در برابردماهای مختلف و سرعت های متفاوت بادقرار گرفتند .و "اندازه گیرهایی به قسمتهای مختلف صورت آنها متصل شد تا میزان انتقال حرارت و زمان یخ زدن پوست را اندازه گیری کنند .

 

 

خصوصیات جدول باد لرز

 

١- سرعت باد در یک و نیم متری سطح زمین اندازه گیری می شود (میانگین ارتفاع صورت یک فرد بالغ )در برابر اندازه گیری در ارتفاع ده متر(ارتفاع معمولی که باد سنج ها قرار دارند).

 

٢بر اساس نمونه صورت انسان اندازه گیری شده است .

 

٣تئوری پیشرفته انتقال حرارت لحاظ شده است . (بدن حرارتش را در روزهای سرد و دارای بادو نسیم به محیط اطراف منتقل می کند).

 

٤کاهش آستانه باد آرام به ٣ مایل در ساعت از ۴ مایل در ساعت گذشته ) .

 

٥استفاده از یک ثابت استاندارد برای مقاومت بافتی پوست .

 

٦صرف نظر کردن از تاثیر خورشیدمثلا یک آسمان صاف شبانه ) .

 

نتیجه این تحقیقات منجر به ارائه جدول جدید گردید.

 

 

 

below -25 deg C

سرمای منجمد کننده

-25 to -15 deg C

سرمای سوزان

-15 to -10 deg C

خیلی سرد

-10 to 0 deg C

سرد

0 to 10 deg C

خیلی خنک

10 to 15 deg C

خنک

above 15 deg C

متوسط

 

تاثیر باد لرز بر موجودات غیر جاندار

 

باد لرز فق ط بر موجودات جاندار تاثیر دارد و برای موجودات غیر جاندار تنه ا سرعت رسیدن دمای آنها را به دمای محیط بیشتر می کند .مثلا در نظر بگیرید که دو لیوان آب با دمای ٧٠ درجه سانتی گراد داشته باشیم؛ یکی را در یخچال با د مای ٢ درجه سانتی گراد می گذاریم و یکی را در فضای باز محیط قرار می دهیم که دما ٢درجه سانتی گراد و سرعت باد ٦٥ کیلومتر در ساعت باشد که دمای باد لرز ٧ درجه زیر صفر میشود) . در این وضعی ت لیوانی که بیرون یخچال است بسیار زودتر به دمای محیط ٢ درجه سانتیگرادمی رسد تا لیوانی که درون یخچال است .اما دمای هیچکدام از لیوانها به کمتر از ٢ درجه سانتی گراد نخواهد رسید حتی اگر دمای باد لرز پایین تر از دمای محیط باشد.

 

پس باد – لرز فقط باعث می شود تا دمای اشیا سریعتر به دمای محیط برسد اما هیچگاه دمای آنها به پایین تر از دمای محیط نخواهد رسید لذا آب فقط درصورتی یخ خواهد زد که دمای محیط (نه دمای باد لرز )به پایین تر از دمای انجماد برسد اما اگر دمای محیط بالاتراز صفر باشد آب هیچگاه یخ نخواهد زد حتی اگر دمای باد لرز پایین تر از صفر باشد.

 

هدف شاخص باد – لرز

 

هدف از طراحی این شاخص کمک به مردم و به خصوص به کسانی که در محیط بیرون فعالیت می کنند چون کارگران ساختمانی – اسکی بازان کوهنوردان و ...) است تا تصور درستی از هوایی که با آن روبرو خواهند شد د اشته باشند و بتوانند نحوه پوشش،نوع فعالیت و زمان ماندن در هوای آزاد را مدیریت کنندتا نهایتا بتوانند جلوی آسیبهای فراوان ناشی از سرما را بگیرند.

 

چگونه از باد لرز در کوه بهره بگیریم

 

کوهنوردان به خصوص در فصل زمستان و صعودهای مرتفع باید در دو زمان وضعیت آب و هوایی را برآورد کنند یکی پیش از صعود و با استفاده از گزارشات هواشناسی و دوم حین صعود با برآورد آب و هوا و دما ی منطقه.

 

هنگامی که قصد صعود به کوهستان را دارید برای اینکه برآورد درستی از دمای منطقه مورد نظرتا ن ، به دست آوریدباید در گز ارشات هواشناسی به دنبال سه نکته بگردید :

 

دمای محیط ، سرعت باد و دمای باد لرز ضمنا باید از ارتباط بین این سه و نحوه استفاده از این اطلاعات نیز آگاه باشید دانستن فقط بخشی از این اطلاعات نمی تواند تصور درستی از دمای محیط به شما بدهد و باعث خواهد شد تا شما در انتخاب پوشش و برنامه ریزی سر در گم شوید وقتی هوا سرد می شود و باد وجود ندارد شما نیاز به لایه عایقی دارید تا در آن دما کاربرد کافی را داشته باشد (مثل یک لایه پلار ). وقتی باد می وزد علاوه بر این لایه نیاز به لایه ای مقاوم در باد دارید که هرچه سرعت بادبیشتر باشد این لایه باید مقاوم تر و با کیفیت تر باشد تا بتواند در برابر باد مقاومت کافی را داشته باشد .

 

اگر در هوای سرد و باد یک لباس عایق خوب بپوشید که در برابر باد مقاوم نیست آنگاه تمام حرارت بدنتان به راحتی از دست می رو د وقتی دمای با د لرز پا یین است باید ضمن داشتن یک لایه عایق در برابر سرما یک لایه محافظ مناسب در برابر باد نیز باید داشته باشید.اما باید به تفاوت دمای محیط و دمای باد لرز نیز توجه کافی داشته باشیدمثلا دمای ٢٥ – درجه با باد لرز ٢٥ – درجه دو موقعیت کاملا متفاوت هستند اگر در یک دمای پایین بدون باد بجای یک لایه عایق فقط از یک لایه ضد باد استفاده کنید یا اگر در دمای با د لرز پایین از یک لایه عایق بدون لایه محافظ در برابر باد استفاده کنید بسیار زود به نا مناسب بودن پوششتان پی خواهید برد .

 

برای روشن شدن موضوع به چند مثال کنید:

 

دو وضعیت متفاوت را فرض کنید یکی دما ی محیط ٣٥ – درجه سانتی گراد و سرعت باد ١٠ (باد لر ز ٤٥ – درجه سانتی گرا د ). و دیگری دما ی محیط ٢٥ – درجه سانتی گراد و km/h٦٠ (باد لر ز ۴٣ درجه سانتی گراد )است در دو حالت دمای باد لرز تقریبا km/h سرعت باد یکی است اما شما در حالت دوم حتما باید لباس ضد باد مناسب تری داشته باشید و در هر دوحالت به لایه عایق نیاز دارید اما یک لایه لباس عایق غیر مقاوم در برابر باد در هیچ کدام از حالتهای فوق نمی تواند به شما کمک کند هرچند که در محیط بدون باد شاید لباس مناسبی باشد.

 

اکنون باز دو وضعیت متفاوت را تصور کنید یکی دمای محیط ٥ درجه سانتی گراد بدون باد و ٦٠ (باد لرز ٢ – درجه سانتی گراد km/h دیگری دمای محیط ٥ درجه سانتی گراد و سرعت باد در حالت اول یک لباس عایق معمولی برای محافظت از شما در برابر سرما کافی است اما در حالت دوم حتی اگر شما لباسی داشته باشید که در برابر ٢٠ درجه سانتی گراد زیر صفر مقاوم باشد اما ضد باد نباشد باز پوشش نامناسبی نیست اما اگر لباس شما در برابر ٢درجه سانتی گراد مقاوم باشد.ویک لایه لباس ضد باد مناسب هم روی آن بپوشید آنگاه پوششتان کامل است اما دقت کنید همانگونه که ذکر شد وقتی دمای محیط بالاتر از صفر است آب یخ نخواهد زد حال سرعت باد و دمای باد لرز هرچه می خواهد باشدپس در این دو حالت آب هیچگاه یخ نخواهد زد.

 

پس می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که شما برای مقابله با باد و سرما نیاز به دولایه لباس دارید یک لایه عایق و یک لایه ضد باد که هیچ کدام هم جای دیگری را نمی گیرد.اما نکته دیگری که باید به عنوان یک کوهنورد در نظر داشته باشید بررسی دما حین برنامه است برای تنظیم لباستان و برنامه ریزی برای اتراق یا ادامه دادن شما باید توانایی تخمین سرعت باد و دما را داشته باشید.و بتوانید همواره نوع پوشش و برنامه حرکتان را با توجه با دما سرعت باد ودمای باد لرز تنظیم کنید .برای اینکه بتوانید سرعت باد را بدون وسیله تعیین کنید باید بتوانید باتوجه به شواهدی که می بینید سرعت باد را حدث بزنید جدول زیر به شما کمک می کند تا این کاررا انجام دهید.

 

هر روز صبح که از خانه خارج می شوید سعی کنید دما و سرعت باد را حدس بزنید و سپس آن راباگزارش های هوا شناسی تطبیق کنید تا در گمان زدن دما و به خصوص سرعت باد توانمندشوید.

 

خلاصه:

 

هرچه سرعت باد بیشتر شود میزان از دست دادن حرارت بدن بیشتر می شود این همان شاخص باد لرز است.جدولی که از سال ١٩۴۵ دمای باد لرز را تعیین می کرد در سال ٢٠٠١ مورد بازبینی قرار گرفت و جدول جدیدی ارائه شد .هرچه سرعت باد بیشتر شود میزان اتلاف حرارت بدن بیشتر ودمای باد لرز پایین تر است دمای باد لرز فقط بر موجود ات جاندار موثر است و بر اشیا تاثیری نداردفقط سرعت رسیدن دمای آنها را به دمای محیط بیشتر می کندتوجه به سرعت باد و دمای بادلرز در پیش بینی و برآورد دمای محیط نقش به سزایی دارد که به خصوص در کوهستان هیچگاه نبایدفراموش شود

 

منبع:http://www.iranmountainmedicine.blogfa.com

 

 

 

 

 

 

درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب

پيوندها


تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان کوهستان و آدرس e30gol.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان



ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 22
بازدید دیروز : 57
بازدید هفته : 231
بازدید ماه : 225
بازدید کل : 130336
تعداد مطالب : 200
تعداد نظرات : 19
تعداد آنلاین : 1